gefelicitaart-logo
taartenwinkel logo
bestel taart logo
greetz logo
taarten-nl-logo

Zelf taart bakken

Ga je zelf een taart bakken? In deze blog vind je handige tips en tricks die van pas kunnen komen als je zelf een taart gaat maken. Wie wil dat nu niet een eigengemaakte taart maken en deze voorschotelen bij een kopje koffie of thee. De basis voor een taart maken begint bij het deeg, er zijn verschillende soorten deeg die gebruikt kunnen worden bij het maken van een eigen taart. Er wordt onderscheidt gemaakt in de volgende soorten deeg;

  • gistdeeg
  • zandtaartdeeg
  • cakedeeg
  • biscuitdeeg
  • moscovisch deeg

Om het maken van de taart tot een goed resultaat te maken moet er voor gezorgd worden dat;

  • er goede verhoudingen genomen worden
  • de juiste vormen gebruikt worden
  • een goede oven tot de beschikking hebben
  • de goede temperatuur kiezen
  • de taart op de juiste plek in de oven zetten

Tip: geen zin om zelf je taart te maken? Door heel Nederland kan je eenvoudig jouw taart laten bezorgen. Bekijk en vergelijk snel de mogelijkheden voor taarten bezorgen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Delft.

Goede verhoudingen nemen voor taart maken

Als eerst beginnen wij met het doornemen van de goede verhoudingen, want het resultaat van de taart valt of staat met de goede verhoudingen in de ingrediënten. De ingrediënten die nodig zijn bij taart maken zullen nauwkeurig afgewogen moeten worden. Voor verschillende benoemde degen hierboven zal een rijsmiddel moeten worden toegevoegd. Als rijsmiddel kan dienen; gist, eieren, bakpoeder en water.

Gist
Gist wordt als rijsmiddel gebruikt voor het maken van brooddeeg. Gistdeeg moet altijd voordat het kan bakken rijzen en de beste temperatuur om dit te doen is rond de 30 graden, in een luchtige en vochtige omgeving. Gist bestaat uit levende gistcellen en die produceren koolzuur, waardoor het gistdeeg gaat rijzen.

Eieren
Eieren hebben een rijzende werking doordat ze tijdens het kloppen van het deeg lucht vasthouden en tijdens het bakken zet deze lucht uit.

Bakpoeder
Bakpoeder wordt vooral gebruikt in taart om zo de taart te laten rijzen of luchtiger te maken. Voor bakpoeder geldt het zelfde als bij gist, er ontstaat een gas waardoor het rijzen wordt bevorderd. In de regel geldt dat voor iedere 100 gram bloem 3 gram bakpoeder moet worden toegevoegd. Er kan ook gekozen worden voor een zelfrijzend bakmeel waar de bakpoeder al aan de bloem is toegevoegd in de juiste hoeveelheid.

De goede bakvormen gebruiken
De bakvormen die gebruikt worden voor het bakken van een taart moeten van te voren goed ingevet worden. Daarna kunnen ze nog bestrooid worden met iets bloem, om ervoor te zorgen dat de taart gelijkmatiger kleurt. Om ervoor te zorgen dat de taart aan de onderkant van de bakvorm niet verbrandt of gaat vastplakken, kan de bodem van de bakvorm bedekt worden met een beboterd vetvrij bakpapier. Voor taarten met een harde bodem kan het best gekozen worden voor een bakvorm met een donkere kleur zoals gebrand plaatijzer. Voor taarten met zachte bodem kan het best gekozen worden voor lichtgekleurde vormen zoals aluminium.

Beschikken over een goede oven
Er zijn veel verschillende soorten ovens en de meeste oven zijn wel uitgerust met een thermostaat. De ovens met een temperatuurregelaar hebben als voordeel dat een oven op één bepaalde temperatuur blijft tijdens het bakken. Het is dan alleen zaak om de juiste temperatuur in te stellen voor het bakproces van de taart. Het bakproces is afhankelijk van het soort deeg en en de grootte van de taart. Daarnaast is het belangrijk dat de taart op de goede hoogte geplaatst wordt in de oven om ervoor te zorgen dat het resultaat van een taart maken uitstekend zal zijn.

Taart maken recepten
Er zijn heel veel taart recepten. Zo zijn er taarten met harde of zachte bodem en in verschillende smaken en variaties te maken. Hier op de website zullen veel verschillende taart recepten aanbod komen, zodat er genoeg variatie is voor het maken van een eigen taart! Enkele voorbeelden zijn de slagroomtaart, cheesecake, appeltaart en fruittaart

Beslag:
Over het algemeen gebruik ik kapsel voor mijn taarten. Dat is een beslag zonder boter, waardoor je een lichte en luchtige taart krijgt. Op verzoek is cake ook mogelijk.

Vulling:
Er zijn vele mogelijkheden voor de vulling. Standaard zitten er in een taart 2 of 3 lagen met vulling, met botercreme en aardbeienjam. Mocht je een ander soort jam willen of een smaakje toe willen voegen aan de botercreme, zoals cacao, citroen, vanille etc. dan is dit mogelijk. Ik werk niet met vullingen die in de koelkast moeten, zoals slagroom. Dit omdat dit soort taarten best even in de spotlight mogen staan, en dit niet kan als er slagroom in zit.

Een veel gevraagde vulling is:

  • Bokkepootjescreme
  • Frambozencreme met Lemoncurd
  • Aardbeiencreme met frambozenconfituur
  • Meringuecreme met Aardbeienconfituur

Bekleding:
De taarten zijn standaard bekleed met marsepein. Op aanvraag is rolfondant of chocoladefondant ook mogelijk. Rolfondant is een rolbare suikerpasta.

Bewaren:
Een taart met marsepein hoeft eigenlijk niet in de koelkast, omdat de vochtigheid in de koelkast kan zorgen dat de marsepein gaat ‘zweten’. De beste temperatuur is zo rond de 15graden. Maar… mocht het erg warm zijn op de locatie waar de taart wordt aangesneden, dan is het toch aan te raden de taart in de koelkast te zetten, wel op de warmste stand. De taart blijft zeker 2 dagen goed, daarna kun je hem nog best eten, maar dat is op eigen risico. Versheid garandeer ik vanaf dat de taart opgehaald/gebracht wordt tot 2 dagen daarna.

Snij-instructie:
Soms is een taart te groot om taartpunten te snijden. Je zou dan hele dunne, lange plakjes krijgen, waarvoor je ook nog een hele grote borden nodig zou hebben!! Daarom heb ik hieronder een snij-instructie geplaatst, die ik adviseer bij taarten vanaf 15 personen. Zo krijg je een beetje een idee hoe je een grotere taart kunt aansnijden. Vanaf de buitenste rand ga je 5 cm naar binnen en je snijdt daar een cirkel. De kring die dan is ontstaan, snij je in stukjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter. De kring snij je op en dan ga je over op de rest van de taart. Mocht het stuk nog steeds vrij grott zijn, kun je nog eens een cirkel 5 cm naar binnen snijden, of zoals op het plaatje, snij je het cirkeltje in stukjes.

Stapeltaart:
Een stapeltaart kan erg mooi zijn, maar veel mensen weten helemaal niet hoe ze zo’n taart moeten aansnijden. Mijn advies is om vanaf de bovenste taart stukjes te snijden, zodra die taart op is gesneden, dan haal je het taartkarton er af, de dowels eruit en zo snij kun je de 2e laag aansnijden. En zo verder. Tenzij iedere laag een andere smaak heeft, dan kun je natuurlijk alle lagen van elkaar af halen, maar dan is ook direct het effect van de stapel weg. Dowels zijn stokjes ter ondersteuning van de stapeltaart. Dit voorkomt dat hij scheefzakt of zelfs doorzakt. Het aantal stokjes is afhankelijk van de grootte van de taart.

Plaats een reactie