gefelicitaart-logo
taartenwinkel logo
bestel taart logo
greetz logo
taarten-nl-logo

Taarten bakken op een Kamado BBQ

De Kamado BBQ is een prachtige, keramische barbecue die zijn oorsprong vindt in Japan. In Nederland wint hij snel aan populariteit, niet alleen voor het grillen van vlees, maar ook voor het bakken van gerechten zoals pizza’s en broden. En ja, ook voor taarten! Heb je je ooit afgevraagd hoe je bijvoorbeeld een overheerlijke appeltaart op een Kamado BBQ bakt? Hier is je complete gids.

1. Waarom een Kamado BBQ voor taarten?

De Kamado BBQ staat bekend om zijn geweldige warmtebehoud en consistente temperatuur. Dankzij het keramische materiaal en de bolvormige structuur wordt warmte gelijkmatig verdeeld. Dit maakt het ideaal voor het bakken van taarten, omdat ze een stabiele en gelijkmatige hitte nodig hebben om perfect te rijzen en te garen.

2. Het belang van voorverwarmen

Voordat je begint met bakken, is het cruciaal om de Kamado BBQ goed voor te verwarmen. Hierdoor bereik je een stabiele temperatuur in de barbecue. Je doet dit door de kolen aan te steken en de luchtventilatie zo af te stellen dat je de gewenste temperatuur bereikt. Voor de meeste taarten is een temperatuur tussen de 160°C en 180°C ideaal. Een goede tip is om een pizzasteen of baksteen in de Kamado te plaatsen. Deze steen absorbeert de hitte en geeft deze gelijkmatig af aan je taart.

3. Kies het juiste bakblik

Niet alle bakblikken zijn geschikt voor de Kamado. Kies een bakblik dat de hitte goed geleidt, zoals gietijzer of dik aluminium. Vermijd dunne metalen bakvormen, deze kunnen de hitte niet goed verdelen, wat kan leiden tot een ongelijk gebakken taart.

4. Let op de luchtvochtigheid

De Kamado BBQ is luchtdicht, wat betekent dat er weinig vocht ontsnapt tijdens het bakken. Dit is een voordeel omdat je taart hierdoor minder snel uitdroogt. Maar als je merkt dat de bovenkant van je taart te snel bruin wordt, kun je een kommetje water in de BBQ plaatsen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid, waardoor de korst minder snel hard wordt.

5. Tijd om te bakken!

Plaats je gevulde bakblik op de pizzasteen of baksteen in de voorverwarmde Kamado. Sluit het deksel en probeer de BBQ tijdens het bakken zo min mogelijk te openen. Door de deksel te openen, verlies je warmte en vocht, wat de baktijd en het resultaat kan beïnvloeden. Tip: er zijn online ook veel recepten voor Brownies te vinden.

6. Controleren en afkoelen

Afhankelijk van het type taart en de grootte van je bakblik, kan de baktijd variëren. Controleer je taart na de aanbevolen baktijd met een prikker. Komt deze er schoon uit? Dan is je taart klaar! Haal hem uit de Kamado en laat hem afkoelen op een rooster.

7. Tips voor de perfecte Kamado-taart

  • Experimenteer met rookhout! Een klein blokje appel- of kersenhout geeft je taart een subtiele rooksmaak.
  • Bescherm je taart tegen directe hitte door een lekbak onder je bakblik te plaatsen.
  • Voor een knapperige korst, kun je je taart de laatste 10 minuten direct op de pizzasteen bakken.

Het bakken van taarten op een Kamado BBQ is een avontuur dat elke bakliefhebber zou moeten aangaan. De unieke omstandigheden binnen de Kamado zorgen voor een taart die zowel vochtig als perfect gebakken is. Met bovenstaande tips en een beetje oefening wordt jouw Kamado al snel je favoriete bakoven!

Plaats een reactie