gefelicitaart-logo
taartenwinkel logo
bestel taart logo
greetz logo
taarten-nl-logo

Fondant schilderen, wat werkt het best?

Het leek me altijd al leuk om een taart zilver te maken. Maar hoe? Een airbrush heeft niet iedereen. Moet je dan een taart dusten, schilderen of sprayen? Ik heb een aantal plakjes fondant zilver gemaakt op verschillende manieren om te testen welke manier ik zelf het fijnst vind werken.

De producten die je kunt gebruiken:

 • Kleurpoeder 25 gram, Zilver
 • Kleurpoeder glans Zilver 2 gram
 • Kleurspray Metallic Zilver 100ml.
 • Rolfondant Wit Marshmallow smaak 5 kg.
 • Suikerbakkerspoeder 750 gram
 • Uitsteker Rond Glad RVS Ø 6cm.
 • Revell Marterharen Penselen 4st.
 • Rolstok
 • Flesje alcohol

Wat moet ik doen?

 1. Ik heb verschillende plakjes fondant uitgestoken en een stukje van elkaar af gelegd. Op het werkoppervlak gebruikte ik suikerbakkerspoeder. Je kunt ook poedersuiker gebruiken. Normaal werk ik met Crisco, maar omdat dit een vettige laag achterlaat op je fondant was ik bang dat dit lastig zou zijn met het zilver dusten.
 2. Voor het eerste plakje fondant heb ik zilverpoeder glans gebruikt. Met een droge kwast heb ik voorzichtig een laagje zilverpoeder op de fondant aangebracht.
 3. Mijn bevinding: Je hebt aardig wat poeder nodig om het zo dekkend mogelijk te krijgen. Als het licht er vanaf een bepaalde hoek invalt glimt het heel mooi. Vanaf de andere kant zie je vooral vlekken en valt het op dat de poeder niet dekkend is.
 4. Voor het tweede plakje heb ik de grote pot zilverpoeder gebruikt. Omdat deze bijna hetzelfde is als het eerste kleine potje heb ik deze gemengd met alcohol om zo de fondant te beschilderen. Ik heb eerst een klein beetje poeder in een bakje gedaan en toen een scheutje alcohol toegevoegd. Het is belangrijk om goed te roeren, met je kwastje bijvoorbeeld. Zorg dat je een dunne verf krijgt en niet te dik, want daar krijg je klontjes van. De alcohol lost vanzelf op als je verf te nat is.
 5. Mijn bevinding: Je kunt een groot oppervlakte schilderen met maar een klein beetje poeder. Je ziet wel wat strepen van de kwast in de verf en niet overal dekt het even goed. Toch stoor ik mij daar niet zo aan als bij het dusten. Na een tweede laag verf dekt het al veel beter! Tip: Heb je nog wat verf over, dek dit dan goed af met folie, dan verdampt de alcohol niet en kun je het later nog eens gebruiken.
 6. Voor het laatste plakje heb ik de spray gebruikt. Goed de fles schudden, anders krijg je dikke druppels. Van een afstandje het plakje spuiten. Voor de foto heb ik de bus te dicht bij gehouden. Scherm wel voorwerpen die om je heen liggen af.
 7. Mijn bevinding: Mooie, egale kleur. Het dekt goed en is wat lichter dan de poedervormen. Voor een hele taart heb je misschien wel 2 busjes nodig.

Plaats een reactie