taartenwinkel logo
bestel taart logo
greetz logo
taarten-nl-logo

Glutenvrije taart

Heb jij een glutenallergie en wil je toch taart eten? Of krijg je iemand op visite bij een verjaardag, jubileum of andere feest en wil je hem of haar iets lekkers bieden? Kies dan voor glutenvrij gebak. Via de speciaalzaak of bakkerij kun je eenvoudig een taart zonder gluten bestellen en laten thuisbezorgen. Op deze pagina kun je alles lezen wat je moet weten over gluten.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een aandoening waarbij het lichaam reageert op gluten, een eiwit dat voorkomt in rogge, gerst, tarwe, en duizenden producten die worden gemaakt met deze granen. Het immuunsysteem van mensen met coeliakie reageert op gluten en veroorzaakt daarbij schade aan de darm. Het komt vrij vaak voor, maar de meeste gevallen zijn nog niet ontdekt. Het is belangrijk om te bepalen of er werkelijk sprake is van een allergie. Coeliakie is namelijk niet te verwarren met gluten intolerantie of tarwe allergie. Een gluten intolerantie is veel milder dan een gluten allergie, en een tarwe allergie is een allergie voor een andere stof, niet gluten. Gluten komen voor in veel graansoorten: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Vooral tarwe(bloem) wordt toegevoegd aan allerlei producten, soms waar je het niet zou verwachten. Daarom wordt iemand met coeliakie vereist om erg goed op te letten wat er gegeten wordt. Op zoek naar lactosevrije taarten? Ook hier lees je meer over.

Hoeveel mensen in Nederland hebben hier last van een glutenallergie?

Men schat dat in Nederland ongeveer 1 op de 150 mensen aan coeliakie lijdt. In Nederland ligt de bewustzijn over coeliakie laag. Vergeleken met andere artsen stellen vaak de verlegenheidsdiagnose PDS (prikkelbare darm syndroom) bij mensen met chronische darmklachten, omdat ze niet op het idee komen te testen op afwijkende reacties van het lichaam op gluten. In veel gevallen is er sprake van een zetmeel intolerantie, tarweallergie, gluten intolerantie – en in zeldzamere gevallen – coeliakie. Waneer de arts niet op het idee komt te testen voor coeliakie, moeten mensen met klachten zelf op zoek gaan naar oplossingen. Het is aangeraden om zo veel mogelijk reguliere onderzoeken uit te laten voeren. De darmen hebben veel invloed op onze emoties: hormonen zoals serotonine worden in de darmen aangemaakt. Dus bij darmaandoeningen kunnen de emoties verstoord raken, en lijken de klachten psychologische aard te hebben. Met coeliakie lijkt er ook sprake te zijn van humeurigheid en een gevoel van malaise. Mensen met coeliakie worden daarom ten onrechte vaak aangesproken alsof ze psychologische steun nodig hebben, terwijl ze eigenlijk aan een ziekte lijden. Minimaal 60% van de gevallen van coeliakie is nog niet ontdekt, maar men spreekt van het topje van de ijsberg.

Taart zonder gluten laten bezorgen

Het is heel belangrijk dat je nadrukkelijk checkt dat een gebakje geen gluten bevat. Zoals je hierboven kunt lezen kunnen mensen klachten ontwikkelen als ze dat wel eten maar allergisch zijn. Via de bakker kun je een bestelling plaatsen en dit explicite vermelden. Soms kun je een glutenvrije taart bestellen voor alle gasten. Met de smaak is namelijk niets mis. Zo weet je dat je alle risico’s voor de gasten hebt uitgesloten. Je kunt overigens ook zoeken binnen de categorie vegan-taarten.